Sjukvårdförsäkring

Sep 11, 2016 | Dina försäkringar på jobbet

De senaste åren har jag fått fler och fler frågor som rör sjukvårdsförsäkringar. medlemmar kontaktar mig och undrar hur de ska se på ”förmånen att få teckna en sjukvårdsförsäkring.

Inledningsvis så är en sjukvårdsförsäkring något som inte ska blandas ihop med en sjukförsäkring. En sjukförsäkring ger dig ersättning för ditt inkomstbortfall om du blir långvarigt sjuk. En sjukvårdsförsäkring ger dig möjlighet att snabbare får träffa en specialist om du skulle bli sjuk, operationstid snabbare och även ersättning för läkemedelskostnader, allt beroende på vilket innehåll din försäkring har.

Från början var det arbetsgivare som var måna om att få tillbaka sin personal snabbt i tjänst som tecknade sjukvårdsförsäkringar för sina anställda. En utgift man tyckte det var värt att ta för att inte riskera produktionsbortfall. I och med att försäkringarna ökade i popularitet, så har fler och fler arbetsgivare även börjat erbjuda de anställda att teckna försäkringen, men att de då själva får stå för en del eller hela kostnaden. Och det är i de här lägena jag tycker det är bra att vara vaken.

Vad kostar försäkringen och hur mycket använder jag den? Kanske har jag en bra vårdcentral där jag bor och där jag upplever att jag får en bra vård och får möjlighet att snabbt boka en tid? Eller är jag en person som ”aldrig är sjuk”. Då kan det vara bra att fundera på om jag verkligen behöver en sådan försäkring. Är jag istället någon som värdesätter att snabbt få hjälp och ha möjligheten att bara ringa ett nummer kanske detta är mer intressant.

Tidningen Göteborgsposten hade en artikel om fallgroparna med sjukvårdsförsäkringar. Läs gärna den om du funderar på en försäkring.

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Veckans fråga

Hur mycket får jag i pension?

Visst är det en fråga man gärna vill ha svar på! Självklart är det många osäkerhetsfaktorer som gäller när man gör prognoser om man har lång tid till kvar till pensionen. Mitt bästa tips är ändå minpension.se. Här får du prognoser på hela ditt sparanade. Ibland kan det vara värt att gå till respektive bolag där man har tex. tjänstepension placerat för att få ännu spetsigare prognos.

Se fler

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)