10-taggarlösningar – ger de mer än jag annars skulle få?

Nov 15, 2016 | Tiotaggare

Nja, det är inte helt säkert. Tittar man på tidigare generationers 10-taggare så ser man att många hade fått en bättre pension om de hade valt att stanna inom ITPn.

Men vi tar det från början. Vad är en alternativ ITP-lösning, populärt kallat 10-taggarlösning? Det är en möjlighet för dig som har en lön över 49 000 kronor (2016, det vill säga en årslön över 10 inkomstbasbelopp och därav smeknamnet) . Det du kan göra är att välja bort din vanliga förmånsbestämda ITP2 och istället placera dina pensionspengar utanför ITP-systemet som en premiebestämd pension. Detta kan passa den som har ett stort intresse av att placera pengar själv och som tycker det är roligt att ta risk. Om man tvärtom är helt ointresserad och helst inte tar någon risk, så gör man klokare i att stanna i den garanterade förmånsbestämda kollektivavtalade pensionen.

Men vad är det som gör att den kollektivavtalade pensionen ger mer än 10-taggarlösningarna? Ja, rent generellt kan man säga att det handlar om avgifter. Dels om de förvaltningsavgifter du tvingas betala när du placerar dina pengar ”ute på stan”, vilka är rejält mycket högre än de som finns framförhandlade inom ITPn (och som du får när du placerar din ITPK till exempel). Dels de avgifter som du betalar för eventuell rådgivning. Om du får hjälp av en rådgivare med din 10-taggarlösning, så kan du utgå från att denna tar betalt på ett eller annat sätt. Kanske betalar du genom att inte få oberoende råd. Många rådgivare och mäklare jobbar mot provision. Om din gör det kan det vara svårt att veta om rådet du får är det bästa för dig eller om det är det bästa för din rådgivare.

Har du gjort en 10-taggarlösning och undrar vad du har för alternativ läs: 10-taggarens alternativ.

PTK har också en broschyr om 10-taggare, läs gärna den innan du gör ett val

 

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Vanliga frågor

Var kan jag placera min ITP1/ITPK?

collectum.se kan du se vilka bolag du kan välja på.

Se fler

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)