Spelar avgiften någon roll för mitt pensionsparande?

Dec 1, 2016 | Din pension, Tiotaggare

Har du någon gång tänkt: Det kvittar väl om jag betalar en eller några procent i avgift på mitt sparande? Det är ju ändå så lite. Det lär inte påverka. Låt dig inte luras av något som tycks obetydligt idag, det har stor betydelse för din framtida pension.

Den där lilla procenten som du betalar kan i slutänden halvera ditt pensionskapital så det gäller att hålla koll. Det finns flera bra verktyg på nätet där du kan titta på hur avgifterna äter upp dina pengar till exempel,

Vad kan man då dra för slutsats av att avgiften påverkar så mycket? Jo, jag tycker att det är en bra idé att hålla ögonen på just avgiften och att jämföra. Om du har flera likvärdiga alternativ så kommer högst troligen det med lägst avgifter ge dig mest pension för pengarna!

Är du osäker på vilken avgift du betalar? Har du tillgång till fondens fondfaktablad hittar du avgiften där. Annars kan du enkelt söka namnet på din fond på nätet (kopiera och klistra in så får du rätt stavning och så vidare). Antingen hitta faktabladet eller uppgifterna på till exempel Morningstar som är ett oberoende företag som betygsätter fonder.

Var ändrar jag? Handlar det om den allmänna pensionen och din premiepension så gör du det på Pensionsmyndighetens webbplats. Alla val som rör din ITP gör du hos Collectum. Är det ett privat sparande så väljer du nya fonder hos det bolag där du har ditt sparande.

En snabb koll, kanske något som behöver ändras och vips så har du säkerställt mer pengar till din pension!

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Vanliga frågor

Var kan jag placera min ITP1/ITPK?

collectum.se kan du se vilka bolag du kan välja på.

Se fler

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)