Många förlorar pension när de löneväxlar till pension – tänk på det här!

Dec 16, 2016 | Din pension, Tiotaggare

Innan du väljer att löneväxla bör du läsa detta!

Löneväxling innebär att du avstår lön för att få en annan förmån. Förmånen kan vara tjänstebil, bidrag för ögonoperationer etc. eller kanske en extra insättning till tjänstepensionen som för många är en aktuell fråga idag.

Det är din arbetsgivare som bestämmer om det är möjligt att löneväxla eller inte. När du löneväxlar sänker du din lön, vilket kan få konsekvenser. Att spara extra till pensionen kan få negativa konsekvenser för både din allmänna pension och tjänstepension.

Den allmänna pensionen tjänar du in genom att du betalar skatt. Du tjänar in pension på inkomster upp till ca. 43 000 kronor per månad (2019). Det betyder att upp till den nivån så påverkar varje krona din allmänna pension. Av just den anledningen så bör inte den som tjänar under 43 000 kronor per månad (2019) löneväxla. Lägg till lite sömnsmån eftersom inkomstbasbeloppet i framtiden kan stiga med mer än vad din lön gör. Sammanfattningsvis, har du en inkomst under taket till allmän pension förlorar du allmän pension om du gör en löneväxling.

Om du inte kommer överrens med din arbetsgivare om att denne ska rapportera in din ”oväxlade lön” (lönen före du gjorde löneväxlingen) så kommer också din tjänstepension påverkas negativt av att du sparar extra till din tjänstepension.

Du bör också ha koll på:

  • Om du får ta del av den delen som arbetsgivaren sparar på att betala in pension istället för att betala ut lön.
  • Var du löneväxlar. Gör du det hos Collectum så du kan ta del av de låga avgifterna eller sker det hos en aktör på stan?

Hur dina ersättningar påverkas, vad som bör finnas med i ett avtal samt exempel på fördelar respektive nackdelar med löneväxling hittar du på http://www.unionen.se/rad-och-stod/vad-lonevaxling-innebar

Också Alecta har en bra guide för att värdera om löneväxling är en förmån för dig eller inte, https://www.alecta.se/Privat/Handelser-i-livet/Byt-lon-mot-pension/Guide—lonevaxling/

Avslutningsvis, en förmån är bara en förmån om du tycker det!

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Vanliga frågor

Var kan jag placera min ITP1/ITPK?

collectum.se kan du se vilka bolag du kan välja på.

Se fler

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)