Varför skulle jag vilja jobba längre än till 65 år?

mar 4, 2017 | Gå i pension

För att du får en högre pension!

Vi nås hela tiden av nya rapporter hur vi blir allt äldre och äldre och många av oss kommer att få jobba längre än det klassiska 65års strecket. Tydligen är redan den personen född som kommer fylla 200 år! Det är helt ofattbart, men om man ska tro forskarna, sant.

Den eventuella baksida detta innebär är att pensionspengarna ska räcka över en längre tid om vi vill gå vid 65 eller kanske ännu tidigare.

Ett förenklat sätt att förklara hur vårt pensionssystem fungerar är att anta ett livslångt uttag (som är precis vad som gäller för den allmänna pensionen). Det innebär att den dagen jag börjar ta ut min pension så kommer min beräknade livslängd avgöra hur mycket pengar jag får i månaden, helt enkelt.

Det innebär alltså att det finns tre faktorer som påverkar pensionen.Säck

  1. Mitt intjänade kapital (min pengasäck)
  2. Uttagstiden (vid livslång utbetalning, med andra ord antalet månader tills jag dör)
  3. Storleken på min månatliga pension

Jag kan påverka alla dessa tre faktorer om jag vill. Under arbetslivet kan jag göra mitt bästa för att få en så stor säck som möjligt till exempel genom  att säkerställa att jag alltid har tjänstepension, att inte ha onödiga efterlevandeskydd som jag inte behöver etc. Uttagstiden kan påverkas genom att jobba ett år till. Och storleken på min utbetalade pension kanske jag kan vara flexibel med? Kan jag tänka mig lite mindre pengar i månaden för att få gå tidigare? Var går min smärtgräns? Vad måste jag få ut för att kunna göra det jag vill?

Så vill du ha en högre pension, jobba ett år till!

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Vanliga frågor

Var kan jag placera min ITP1/ITPK?

collectum.se kan du se vilka bolag du kan välja på.

Se fler

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)