ITP 1 eller ITP2, vad har jag.

mar 20, 2017 | Din pension, Dina försäkringar på jobbet

ITP1, ITP2 eller kanske ITPK. Vad har du?

ITP1 och ITP2 är två pensioner som skiljer sig mycket åt. ITP2 är en förmånsbestämd pension och ITP 1 en premiebestämd. Enligt huvudregeln så har den som är född 1978 eller tidigare den förmånsbestämda ITP2 pensionen. Den som är född 1979 eller senare har den premiebestämda ITP1 pensionen.

Men alla huvudregler har ett undantag och i det här fallet gäller att om din arbetsgivare har tecknat ett kollektivavtal efter april 2006 så kan du ha den premiebestämda ITP1. Oavsett din ålder. Så du kan vara född 1956, 1968 eller 1982 och ha premiebestämd pension om arbetsgivaren har gjort det här valet.

Känner du dig fortfarande osäker, gå in på Collectum och fyll i ditt personnummer längst ner på sidan.

 

 

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Vanliga frågor

Var kan jag placera min ITP1/ITPK?

collectum.se kan du se vilka bolag du kan välja på.

Se fler

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)