Funderar du på att gå ner i tid innan pensionen? Läs det här först!

apr 4, 2017 | Gå i pension

Visst kan det locka att få lite kortare veckor eller dagar för att orka hela vägen in i kaklet, fram till pensionsstrecket. Men en sak är bra att ha koll på först, innan du går ner i tid om du har ITP2 (född -78 eller tidigare), hur påverkar det din tjänstepension?

Min rekommendation är alltid att man ska kontakta Alecta innan man går ner i tid eftersom det för vissa kan kosta ganska mycket i pensionspengar att dra ner på takten innan man slutar helt. Varför? Jo, din arbetsgivare betalar in pengar för dig för att du ska få en pension som är förmånsbestämd. Det innebär att du vet på förhand vad du ska få och det är en procentsats på din slutlön. Begreppet slutlön är viktig här. Det är alltså först din slutlön som avgör hur hög pension du kommer få. Om du då skulle välja att gå ner i tid innan du går i pension, så är det högst troligt att din slutlön blir lägre än den annars hade varit. För många kanske detta inte får så stora konsekvenser. Har du varit i tjänstepensionssystemet under stor del av ditt arbetsliv med en jämn löneutveckling, påverkar det dig kanske inte så mycket. Men om du kanske inte har tjänat ihop lika många månader och sent i livet har fått en större löneökning riskerar det att få desto större konsekvenser.

Vill du eliminera risken för eventuella konsekvenser, så kan du komma överens med din arbetsgivare om att hen fortsätter betala in tjänstepension som om du hade jobbat 100 %. Det är helt okej för tjänstepensionssystemet. På så sätt säkerställer du att din slutlön ligger på den högre nivån som du hade innan du gick ner i tid. I  många fall är detta ingen större kostnad för arbetsgivaren. Men det är alltså upp till arbetsgivaren att godkänna detta.

Har du gått ner i tid inom ramen för ”Flexpension” så får du som har ITP2 din gamla lön inrapporterat till tjänstepensionen som en del i avtalet.

Läs också

Ditt livs viktigaste löneförhandling! Den vid 59…

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Vanliga frågor

Var kan jag placera min ITP1/ITPK?

collectum.se kan du se vilka bolag du kan välja på.

Se fler

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)