Flex, flex, flexpension sa du?

apr 14, 2017 | Din pension, Gå i pension

Har du hört talas om flexpension? Om ytterligare en finfin förmån som finns i många av Unionens kollektivavtal?

Varför flexpensionen? Vi ser ett stort behov av ett flexiblare slut på arbetslivet. Att vi blir allt äldre som vi skrivit om i ett annat inlägg här på bloggen (Varför skulle jag vilja jobba längre än 65 år) innebär att vi måste orka jobba längre om vi vill uppnå de nivåerna som tidigare generationer haft på sina pensioner. Ett sätt att möta detta behov är flexpension.

Flexpensionen består av två delar där den ena delen är en extra avsättning till tjänstepensionen. Arbetsgivaren betalar helt enkelt in lite mer till din tjänstepension. Den andra delen handlar om att få ett flexiblare slut på arbetslivet. Kanske är det så att du skulle orka jobba lite längre om du fick gå ner i tid? Att få gå ner i tid till till exempel 80 procent ger en möjlighet både att spara på krafterna och också ett bra tillfälle att anpassa sig till en något lägre inkomst. Det är självklart möjligt att dryga ut lönen med pension men varför inte ta tillfället i akt och testa hur du klarar dig på 80 procent av din lön, längre fram blir nog nivån ännu lite lägre. Flexpensionen ger dig en förstärkt möjlighet att gå ner i tid. Det innebär att din arbetsgivare måste ha bra på fötterna för att neka dig detta. Det är alltså ingen rättighet, men ändå en bra bit på vägen. Det är du och din arbetsgivare som kommer överens om hur mycket du kan gå ner och hur detta kan förläggas.

För den som har ITP2 (född 1978 eller tidigare) är slutlönen viktig för tjänstepensionen. Därför finns det inbyggt i avtalet om flexpension att arbetsgivaren fortsätter betala in tjänstepension som om du jobbar 100 procent även efter du gått ner i tid.

Har du flexpension på din arbetsplats? På nästan alla arbetsplatser som har kollektivavtal med Unionen finns flexpension idag men tyvärr inte ännu för dig som jobbar inom den ideella sektorn.

Läs också, Flexpensionärer visst finns dom!

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Vanliga frågor

Var kan jag placera min ITP1/ITPK?

collectum.se kan du se vilka bolag du kan välja på.

Se fler

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)