Ditt livs viktigaste löneförhandling! Den vid 59…

Apr 21, 2017 | Gå i pension

Vem? Du som har ITP2, dvs. är född 1978 eller tidigare
Vad? Risk för att hela löneökningen efter 60 inte kommer att vara pensionsgrundande
Varför? Begränsningar i avtalet

Har du hört talas om att det finns något som heter lönekapning? Det är något som kan inträffa för dig som har ITP2 och passerat 60 år. Efter 60år fyllda får nämligen lönen bara stiga med ungefär den genomsnittliga löneökningen i Sverige. Det finns helt enkelt en begränsning i kollektivavtalet som reglerar detta.

Det innebär att du som kan påverka din lön positivt bör göra det före 60 år, därav rubriken på det här inlägget. Främst tänker jag till exempel på att återlösa någon förmån som du har löneväxlat för att få, tjänstebil eller tjänstepension. (Läs våra andra inlägg om löneväxling.)

Unionens hemsida finns mer utförligt beskrivet vad som händer vid lönekapning och vad man bör tänka på samt räkneexempel.

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Veckans fråga

Hur mycket får jag i pension?

Visst är det en fråga man gärna vill ha svar på! Självklart är det många osäkerhetsfaktorer som gäller när man gör prognoser om man har lång tid till kvar till pensionen. Mitt bästa tips är ändå minpension.se. Här får du prognoser på hela ditt sparanade. Ibland kan det vara värt att gå till respektive bolag där man har tex. tjänstepension placerat för att få ännu spetsigare prognos.

Se fler

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)