Gå i pension tidigare än vid 65

maj 8, 2017 | Gå i pension

Känns 65 år alldeles för långt borta? Vill du lämna arbetslivet nu för att ha en chans att hinna göra allt det där du längtar efter, eller kanske för att få sovmorgon resten av livet?

För de allra flesta är det ekonomin som avgör när det är möjligt att gå i pension. Därför tycker jag att du ska börja med att göra en pensionsbudget, skaffa dig en bild av vad ditt liv som pensionär kommer kosta. Vad kommer du ha för utgifter? Bostad, bil, mat, kläder? Är det några utgifter som blir lägre? Som försvinner? Om du har bra koll på hur mycket pengar du behöver är det lätt att räkna på när du kan gå. På webbplatsen minpension.se gör du lätt prognoser som visar dig hur mycket pengar du får i månaden vid olika åldrar. Täcker pensionsutbetalningen den budget du har gjort, ja då kanske du faktiskt kan gå tidigare!

Väntar man med att gå i pension till 65 år så kommer du några månader innan födelsedagen få post från alla de olika bolagen där du har dina pengar placerade. Då får du chansen att säga hur du vill ha dina pengar utbetalda och vart pengarna ska betalas. Går du tidigare får du själv kontakta alla bolag för att berätta hur du vill ha det. Den allmänna pensionen måste du alltid ansöka om, så där kvittar det om du går tidigare eller inte. Ansök med fördel tre månader i förväg för att vara säker på att få den första utbetalningen när du vill ha den.

Går du i pension och slutar arbeta efter du fyllt 62 år – läs det här om du har ITP2: Den magiska åldern 62 år och 1 månad – vad innebär den?

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Vanliga frågor

Var kan jag placera min ITP1/ITPK?

collectum.se kan du se vilka bolag du kan välja på.

Se fler

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)