Återbetalningsskydd – kostar inget, men är inte gratis!

maj 18, 2017 | Din pension, Dina försäkringar på jobbet, Efterlevandeskydd, Gå i pension

Ett av de efterlevandeskydd som finns kopplade till ITPn är återbetalningsskyddet. Här har du möjligheten att säkerställa att de pengar som arbetsgivaren har betalat in till din ITPK/ITP1 pension betalas ut till din närmaste familj om du skulle avlida.

Här är det alltså storleken på de inbetalade pengarna som avgör hur mycket din familj får. Du väljer inte själv något belopp. Ett återbetalningsskydd har ingen direkt kostnad, men är ändå inte gratis. Detta kanske låter lite konstigt, men det betyder att du betalar ingenting utan avstår istället från något.

Det handlar om något som kallas för arvsvinster, vilket är de ”vinster” vi gör när någon annan i pensionssystemet avlider och vi andra delar på de pengar den personen hade sparat ihop. Detta förekommer i både den allmänna pensionen och tjänstepensionen ITP. Det är försäkringsbolaget som avgör i vilka grupper pengarna ska fördelas.

Men hur hänger det ihop med återbetalningsskyddet? Jo, om det är så att jag säger att min familj ska få mina pengar, så är jag inte med och delar med mig. Och delar vi inte med oss, får vi heller ingenting. Så om jag väljer att min familj ska få mina pengar, kommer jag inte bidra med några arvsvinster till någon annan och jag får heller inte från dem. Om jag däremot inte har ett återbetalningsskydd och delar med mig, så kommer jag få från andra avlidna sparare och därigenom öka på min pension.

Hur mycket är arvsvinsterna värda? Om du är ung, är arvsvinsterna små eftersom det är få som avlider och de som avlider inte har så mycket kapital. När du blir äldre förändas detta och arvsvinsterna blir högre. Det kan därför vara bra att ta bort  återbetalningsskyddet när din familj inte längre behöver den ekonomiska tryggheten. På det viset får du högre pension.

Genom att logga in på Collectums webbplats er du vad du har och kan ändra om det är så att du vill lägga till eller ta bort skydd.

 

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Vanliga frågor

Var kan jag placera min ITP1/ITPK?

collectum.se kan du se vilka bolag du kan välja på.

Se fler

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)