ITP2 Förmånsbestämd pension

aug 22, 2017 | Din pension

Visst vore det skönt att veta vad du får i pension den dagen du väljer att gå? Med en förmånsbestämd pension vet man det. Då börjar man med att bestämma hur mycket du ska få i pension. När det handlar om ITPn är det en procentsats på din slutlön. När procenten är bestämd så räknar försäkringsbolaget Alecta som har hand om den här pensionen ut hur mycket din arbetsgivare ska betala in för att du ska få det man har bestämt, din så kallade ”förmån”.

Det finns som du säkert inser en del osäkerhetsfaktorer i det här. Mest frågor brukar jag få kring vad slutlön är och hur länge man måste vara i ITP2 för att få den här pensionen. Svaret på första frågan kring slutlön så är det den sista lönen som arbetsgivaren rapporterar in till Alecta men den kan påverkas av många olika faktorer som du kan läsa mer om här på unionenpension.se till exempel ”gå ner i tid

Vad gäller hur länge man måste ha ITP2 så är systemet uppbyggd för att man ska jobba nästan hela sitt liv på ett företag med kollektivavtal och med ITP2. Men skulle det vara så att du inte får ihop hela den tiden som kräv för att få vad man kallar för ”full förmån” så får du självklart det du tjänat ihop ändå. Kanske jobbar du 15 år med ITP och resten av ditt arbetsliv med någon annan tjänstepension och då kan de tillsammas förhoppningsvis ge lika mycket som om du haft ITP hela arbetslivet. Om du vill veta hur mycket förmånsbestämd pension du har tjänat in och hur mycket förmånsbestämd pension du kommer få kan du logga in på Alectas hemsida och se det, eller leta fram ditt röda kuvert från Collectum där finns också den informationen.

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Vanliga frågor

Var kan jag placera min ITP1/ITPK?

collectum.se kan du se vilka bolag du kan välja på.

Se fler

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)