Julklappen till ditt framtida jag

Dec 21, 2017 | Din pension

Om du vill ha ett tips på vad du ska göra under julledigheten så föreslår jag att du ska ge ditt framtida jag, en julklapp! Ta dig en timme och se över din pension, det kommer vara väl investerad tid.

  1. Börja med att gå in på minpension.se för att få en helhets syn. Här ser du ditt totala pensionskapital. Alltså alla de där siffrorna som finns i kuverten som du vanligtvis får hem i brevlådan under vårkanten samlade på ett ställe.
  2. Hur mår din Premiepension? Den delen av den allmänna pensionen som du själv styr över, dags att kolla hur pengarna mår. Har pengarna vuxit i år? Hur har det gått för dig om du jämför dig med börsen i stort eller med icke valet, AP7 Såfa? Kolla på pensionsmyndigheten.se och vill du ändra något gör du det här också!
  3. Tjänstepension ITP – oavsett om du tillhör ITP1 eller ITP2 har du en del av din tjänstepension som du själv kan placera. På collectum.se ser du vart dina pengar placeras idag. Du kan på Collectums hemsida också jämföra de valbara bolagen. Vill du ha kostnadsfria och oberoende råd kring dina placeringar gå in på PTKs rådgivningstjänst. Vill du göra några ändringar, gör du det hos Collectum.
  4. Har du inte kollektivavtalad tjänstepension  – börja med att se över hur dina pengar är placerade och kika lite extra på vilka avgifter du betalar men självklart också avkastningen.
  5. Sparar du även privat till pension så se över även dessa placeringar – dina avgifter och avkastningen.

Så, färdigt! Ta en kola, luta dig tillbaka och njut av den extra koll du precis fått och se fram emot ett tack från ditt framtida jag om x år.

Du har väl inte missat att vi håller över 550 informationsträffar om pensioner och försäkringar runt om i landet varje år. Vi kommer gärna ut till din arbetsplats och informerar, hör av dig till din närmaste försäkringsinformatör.

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Vanliga frågor

Var kan jag placera min ITP1/ITPK?

collectum.se kan du se vilka bolag du kan välja på.

Se fler

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)