25år! Grattis!

mar 1, 2018 | Din pension

Som nybliven 25åring får du fler försäkringar genom din anställning hos en arbetsgivare med kollektivavtal. Redan innan du fyllde 25 år hade du en sjukförsäkring (kallad ITP Sjukpension) som finns i kollektivavtalet och även en livförsäkring,  Tjänstegrupplivförsäkringen, TGL (du har väl inte missat att lägga till sambo i TGL:n om du vill att hen ska få pengarna?). Från och med 25års dagen får du ny också TJÄNSTEPENSION! Äntligen börjar du tjäna in till din ITP1-försäkring. Detta innebär att du inom kort får ett brev från Collectum.

Dina val
Din arbetsgivare kommer betala in en premie som baserar sig på din ”kontant utbetalda bruttolön” till Collectum.

Det första du bör ta ställning till är vilken förvaltningsform du vill ha. Traditionellförsäkring är en tryggare sparform där bolaget som du placerar pengarna hos tar hand om placeringarna och du har en garanti att till exempel få inbetalda pengar tillbaka. Man lovar alltså ingen avkastning men går det bra får du även ta del av den. Som ITP1:a måste 50 % av dina pengar placeras i en traditionellförsäkring. Resterade 50 % kan du placera i ett eller två bolag och du väljer fritt om du vill ha traditionellförsäkring eller fondförsäkring. Vill du ha fondförsäkring så väljer du först vilket bolag du vill placera dina pengar hos och sen vilka fonder du vill ha. Här är det helt du själv som väljer och i en fondförsäkring finns inga garantier men samtidigt kan en fond ta mer risk och därmed även ge mer avkastning. Väljer man bara bolag och inte fonder hamnar man i bolagets ”entréfond”.

Alla bolag som du kan välja mellan i ITPn är upphandlade. Det innebär att bara de bästa bolagen finns med att välja mellan och du är garanterad låga avgifter vilket ger dig mer pensionspengar när du blir gammal!

Avslutningsvis kan du välja om du vill ha ett skydd till din familj (make, maka, sambo, barn) kopplat till dina pengar. Har du ingen ”egen” familj så kan du vänta med att koppla på ett sånt här skydd tills du får en!

Skulle du vilja ha råd kring hur du ska placera pengarna och även om du ska ha ett skydd till familjen så har PTK en Rådgivningstjänst. Här kan du få kostnadsfria och oberoende råd om du har en arbetsgivare som betalar in till ITPn för dig.

Flexpension
Som nybliven 25åring kommer du också börja tjäna in till flexpension. Flexpension är ett sätt att möjliggöra ett flexiblare slut på arbetslivet. För dig som är ung idag handlar det framför allt om att tjäna in mer till pensionen och därmed ha större möjligheter att råd att gå i pension när du själv vill. Ett exempel som Unionen tagit fram visar att du med en lön på 24.000kr/mån i en fullt utbyggd flexpension skulle kunna få upp till 6.000kr mer i pension i månaden! Jobbar du inom tjänstesektorn kan din arbetsgivare erbjuda dig att avstå från flexpension. Läs på innan du gör det! Det kan innebära att du tackar ja till 96kr/mån idag istället för 6000kr/mån imorgon!

Du har väl inte missat att vi håller över 550 informationsträffar om pensioner och försäkringar runt om i landet varje år. Vi kommer gärna ut till din arbetsplats och informerar, hör av dig till din närmaste försäkringsinformatör.

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Vanliga frågor

Var kan jag placera min ITP1/ITPK?

collectum.se kan du se vilka bolag du kan välja på.

Se fler

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)