Alecta, Collectum, Pensionsmyndigheten vem gör vad?

maj 16, 2018 | Din pension

Vem är det som kan hjälpa dig att svara på vad? Det finns många valcentraler och bolag som förvaltar din tjänstepension och ibland kan det vara svårt att veta vem man ska kontakta för vilka frågor.

Collectum är valcentralen för dig som har tjänstepensionen ITP. Här kan du:

  • Välja vilket bolag som ska ta hand om din ITP1 eller ITPK-premie
  • Ändra ditt efterlevandskydd
  • Kolla vilken lön din arbetsgivare rapporterat in (för att säkerställa att rätt premie betalas in)
  • Byta bolag mellan de valbara, med andra ord flytta ditt pensionskapital.

Alecta förvaltar tjänstpensionen ITP2. De har hand om sjukpensionen och efterlevandeskydden, familjeskydd och familjepension men valen kring dessa görs hos Collectum. Alecta är också ett av de valbara bolagen inom ITP1 och ITPK som du kan välja om du önskar traditionell försäkring.

Funderar du på att gå ner i arbetstid i slutet av ditt arbetsliv rekommenderar vi alltid att du kontaktar Alecta innan du går ner i tid för att stämma av hur det påverkar din pension.

Pensionsmyndigheten har hand om den allmänna pensionen. Den du tjänar in till genom att betala skatt i Sverige. Pensionsmyndigheten skickar varje år ut ett orange kuvert. Kontakta Pensionsmyndigheten om du har frågor kring den allmänna pensionen.

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Vanliga frågor

Var kan jag placera min ITP1/ITPK?

collectum.se kan du se vilka bolag du kan välja på.

Se fler

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)