Vad finns det för försäkringar i kollektivavtalet egentligen?

Dec 4, 2018 | Dina försäkringar på jobbet

Det tycker jag är en bra fråga. Många vet säkert att kollektivavtalet försäkrar men hur då? Jo, som anställd har du försäkringar vid flera olika tillfällen/händelser i livet tack vare att din arbetsgivare har kollektivavtal. Vi brukar ofta prata om att det finns sex olika försäkringar i kollektivavtalet som skyddar/betalar ut ersättning till dig vid olika händelser i livet. Förutom det självklara att du ska vara försäkrad om du skadar dig på jobbet eller om du skulle bli sjuk så finns det också försäkringar som ger ersättningar och hjälp när du blir förälder och om du skulle hamna mellan jobb. Sen har vi de kanske mer självklara försäkringarna som säkerställer att du får möjlighet till en bra pension och att det finns pengar till din familj om det värsta skulle hända och du avlider.

De kollektivavtalade försäkringarna är:
• Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA),
• Sjuklön och sjukpension (Kollektivavtalad sjuklön samt ITP Sjukpension),
• Föräldralön,
• Hjälp från Trygghetsråden (t ex TRR samt möjlighet till AGE),
• Tjänstepension (vanligtvis ITP) samt
• Tjänstegrupplivförsäkring (TGL) och andra efterlevandeskydd kopplade till tjänstepensionen.

Du har väl inte missat att vi håller över 550 informationsträffar om pensioner och försäkringar runt om i landet varje år. Vi kommer gärna ut till din arbetsplats och informerar, hör av dig till din närmaste försäkringsinformatör.

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Vanliga frågor

Var kan jag placera min ITP1/ITPK?

collectum.se kan du se vilka bolag du kan välja på.

Se fler

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)