Veckans Fråga

Vad betalar jag i skatt som pensionär?

Som pensionär betalar du mer i skatt på pension jämfört med om det hade varit lön. Det beror på att du inte har något jobbskatteavdrag på pension. Skatteverket har en bra beräkningssnurra där det går att räkna ut vad det blir för skatt på pensionen. Skriv in ditt födelseår, vilken kommunal skatt du har där du bor (titta på din senaste deklaration) och vilken pension du förväntas få, räknat på helår. Tänk på att det är viktigt att skriva in summan i rätt kolumn eftersom lön och pension beskattas olika.

Obs! Tänk på att Skatteverkets tabeller gäller i dag. Skatteuttaget kan vara annorlunda den dag du går i pension. Tänk också på att den kommunala skatten är beroende av var du bor.

Vad har jag för medlemsförsäkringar?

Från 1 januari 2018 byter Unionen försäkringsbolag för personförsäkringar från förenade liv. Läs mer om det i tidigare inlägg. Försäkringarna är frivilliga och du väljer själv dina försäkringar. Har du bankid/mobilt bankid kan du logga in och kolla vad du har för försäkringar. På Förenadeliv ser du var du har idag och på Bliwa ser du var du kommer att ha från 1 januari 2018. Brev från Bliwa kommer gå ut. Vad behöver du göra? Betalar du med autogiro behöver nytt medgivande skickas in. Har du särskild förmånstagare behöver det också meddelas Bliwa.

Vad kostar återbetalningsskydd?

Återbetalningsskyddet har ingen direkt kostnad. Istället avstår du från det man kallar ”arvsvinster”.  Arvsvinsterna utgörs av det kapital som avlida pensionssparare utan återbetalningsskydd har sparat ihop och som vid deras dödsfall fördelas mellan andra sparare. Läs mer i tidigare inlägg

Hur mycket får jag i pension?

Visst är det en fråga man gärna vill ha svar på! Självklart är det många osäkerhetsfaktorer som gäller när man gör prognoser om man har lång tid till kvar till pensionen. Mitt bästa tips är ändå minpension.se. Här får du prognoser på hela ditt sparanade. Ibland kan det vara värt att gå till respektive bolag där man har tex. tjänstepension placerat för att få ännu spetsigare prognos.

Jag har ramlat och brutit armen, finns det någon försäkring som täcker det?

Om du skadar dig på jobbet eller på vägen till och från jobbet (så kallat färdolycksfall) finns det en arbetsskadeförsäkring i kollektivavtalet. Ersättningen från kollektivavtalet är ett komplement till den du får från Försäkringskassan. Du kan bland annat få ersättning för:

  • inkomstförlust  (gäller inte vid olycksfall på väg till eller från arbetet)
  • kostnader
  • sveda och värk
  • bestående besvär
  • ärr
  • tandskador

Om du däremot skadar dig på din fritid gäller att du måste ha en egen olycksfallsförsäkring. Är du medlem i Unionen kan det vara så att du har en sådan hos Förenade Liv (frivillig). Saknar du helt olycksfallsförsäkring har du inget skydd förutom det som Försäkringskassan ger om du skulle bli sjukskriven.

Läs mer på anmalarbetsskada.se

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)