Veckans Fråga

Vad har jag för medlemsförsäkringar?

Från 1 januari 2018 byter Unionen försäkringsbolag för personförsäkringar från förenade liv. Läs mer om det i tidigare inlägg. Försäkringarna är frivilliga och du väljer själv dina försäkringar. Har du bankid/mobilt bankid kan du logga in och kolla vad du har för försäkringar. På Förenadeliv ser du var du har idag och på Bliwa ser du var du kommer att ha från 1 januari 2018. Brev från Bliwa kommer gå ut. Vad behöver du göra? Betalar du med autogiro behöver nytt medgivande skickas in. Har du särskild förmånstagare behöver det också meddelas Bliwa.

Vad kostar återbetalningsskydd?

Återbetalningsskyddet har ingen direkt kostnad. Istället avstår du från det man kallar ”arvsvinster”.  Arvsvinsterna utgörs av det kapital som avlida pensionssparare utan återbetalningsskydd har sparat ihop och som vid deras dödsfall fördelas mellan andra sparare. Läs mer i tidigare inlägg

Hur mycket får jag i pension?

Visst är det en fråga man gärna vill ha svar på! Självklart är det många osäkerhetsfaktorer som gäller när man gör prognoser om man har lång tid till kvar till pensionen. Mitt bästa tips är ändå minpension.se. Här får du prognoser på hela ditt sparanade. Ibland kan det vara värt att gå till respektive bolag där man har tex. tjänstepension placerat för att få ännu spetsigare prognos.

Jag har ramlat och brutit armen, finns det någon försäkring som täcker det?

Om du skadar dig på jobbet eller på vägen till och från jobbet (så kallat färdolycksfall) finns det en arbetsskadeförsäkring i kollektivavtalet. Ersättningen från kollektivavtalet är ett komplement till den du får från Försäkringskassan. Du kan bland annat få ersättning för:

  • inkomstförlust  (gäller inte vid olycksfall på väg till eller från arbetet)
  • kostnader
  • sveda och värk
  • bestående besvär
  • ärr
  • tandskador

Om du däremot skadar dig på din fritid gäller att du måste ha en egen olycksfallsförsäkring. Är du medlem i Unionen kan det vara så att du har en sådan hos Förenade Liv (frivillig). Saknar du helt olycksfallsförsäkring har du inget skydd förutom det som Försäkringskassan ger om du skulle bli sjukskriven.

Läs mer på anmalarbetsskada.se

Vad tjänar jag på att välja bort Familjepensionen?

Familjepension är ett efterlevandeskydd som du har om du har ITP2 och en månadslön över 7,5 ibb (38 000kr/mån 2017). Det är ett förmånsbestämt efterlevandeskydd där pengarna kan betalas ut till make, maka, barn under 20 år. Det är med andra ord en snäv förmånstagarkrets som kan få pengarna.

Arbetsgivaren betalar alltid in till det här skyddet men du kan själv om du vill välja att istället få pengarna insatta till din ITPK. Genom att göra ett avstående från familjepensionen så betalas premien för familjepensionen istället in till din egen pension. Om du gör ett avstående av familjepension så skickar Collectum hem ett brev till dig. Där ser du vad du redan i dag tjänat in till familjepensionen, och som fortsätter finnas kvar även efter avståendet. Du ser också hur stor den extra premien som går in till din pension blir och slutligen finns även uppgift med om hur stor familjepensionen blir om du inte gör något avstående.

Du kan självklart även kontakta Collectum för att få svar på denna fråga.

Om Pensionsbloggen

Unionen bjuder årligen in till över 800 informationsträffar om pensioner och försäkringar. Här bloggar vi om samma ämne med förhoppningen om att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut kring dina pensioner och försäkringar.

Är du intresserad av att gå på en föreläsning?

Se våra filmer

(Ställ pekaren i kanten på bilden så kommer fler filmer fram)